Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Ψήφισμα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου Θεσσαλονίκης



«Ψήφισμα για την ατμοσφαιρική ρύπανση
στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου Θεσσαλονίκης»


            Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Πειραματικού Γενικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας η οποία στο πλαίσιο δράσεων και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του σχολείου μας, πήραμε την πρωτοβουλία να  διατυπώσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας σχετικά με το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

            Το ζήτημα αυτό αφορά άμεσα και το σχολείο μας, αφού βρίσκεται κοντά στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου και ένα σημαντικό μέρος των μαθητών του και των οικογενειών τους κατοικεί στη συγκεκριμένη περιοχή.

            Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου βρίσκεται στα δυτικά όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και συνορεύει με τη βιομηχανική ζώνη της πόλης. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται πλήθος προβλημάτων που σχετίζονται με την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

           Τα τελευταία δύο χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και πολλοί κάτοικοι του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου ταλαιπωρούνται από διάφορα προβλήματατα υγείας, όπως το τσούξιμο στα μάτια και στο λαιμό, αποτέλεσμα της έντονης οσμής των χημικών στοιχείων. Αυτό που μας ανησυχεί ιδαίτερα είναι ότι φαίνεται πως μέχρι σήμερα υπάρχει ελλιπής γνώση ως προς την πηγή της ρύπανσης, ενώ παράλληλα αρκετοί κάτοικοι της περιοχής έχουν αλλάξει ή σκέφτονται να αλλάξουν τον τόπο κατοικίας τους λόγω της μόλυνσης του αέρα, εντείνοντας έτσι το φαινόμενο της περιβαλλοντικής μετανάστευσης.

          Με δεδομένα τα παραπάνω  Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε  τη διενέργεια εξειδικευμένων ερευνών με στόχο:

ü     την εξακρίβωση της πηγής της ρύπανσης,
ü     των πιθανών επιπτώσεών της στην υγεία μας,
ü     τον άμεσο εντοπισμό των υπεύθυνων,
ü     και την παραπομπή τους στην ελληνική δικαιοσύνη.

          Ελπίζουμε ότι θα σταματήσει σύντομα, για το καλό ΟΛΩΝ μας, αυτή η πολύ δυσάρεστη κατάσταση στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης!


Η   Α Ν Α Π Ν Ο Η   είναι   Δ Ι Κ Α Ι Ω Μ Α !!

   
           
Μαθητές/τριες της "Περιβαλλοντικής ομάδας" Β΄Λυκείου
του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου